Na nový koncentrátor kyslíku pro pomoc nemocným se složili lidé z našeho města i odjinud.

V dnešní době už asi všichni známe někoho, kdo si prošel covidem-19 nebo jsme si jej dokonce prožili na vlastní kůži. Přibývá lidí, kteří se po akutní fázi nemoci neobejdou bez přístroje, který jim pomáhá dýchat. Mnozí musí zůstat kvůli tomu delší dobu v nemocnici. Jsou ale i tací pacienti, kteří mohou být propuštěni z nemocnice do domácího prostředí za jedné podmínky, a to že budou po nějakou dobu doma procházet kyslíkovou terapií. Ovšem kyslíkové koncentrátory – přístroje, které umožňují provádět kyslíkovou terapii i v domácích podmínkách, jsou v dnešní situaci „nedostatkovým zbožím“. Proto vznikl nápad tohoto pomocníka pořídit a půjčovat jej těm, kdo jej potřebují. Pomoci tak pacientovi vrátit se z nemocnice domů, do svého prostředí, a současně uvolnit nemocniční lůžko někomu, kdo potřebuje větší péči.

V pátek 12.3. jeden takový přístroj, mimochodem s krásným názvem LoveGo, dorazil k nám do Jablonného. Přístroj jsme vybrali s doporučením paní primářky z Albertina. Tento koncentrátor umožňuje provádět kyslíkovou terapii v jakýchkoli podmínkách v domácnosti nebo i mimo domov, například na procházce. Přístroj hned v neděli putoval k pacientovi do Bystřece.

„Náš“ koncentrátor, v ceně necelých 28 tisíc Kč, není hrazen žádnou zdravotní pojišťovnou ani státní institucí a nečerpáme na něj žádné dotace. Za to, že jej máme k dispozici (zatím jen jeden kus) vděčíme mnoha hodným lidem z našeho města a také z dalších koutů naší země. Lidem, kteří vědí, jak důležité je pomáhat ostatním a jako jednu z možností pomoci si vybrali přispět na transparentní účet Nadačního fondu Koloběh života.

Zatím je „LoveGo“ sám. My ale věříme, že ne na dlouho. Pokud se společně složíme, pořídíme další. Pak už budou pomáhat dva (nebo klidně i víc). Jednou sousedovi, jednou možná vám. Co myslíte, zvládneme to společně?

Děkujeme vám všem, kdo jste dosud přispěli na transparentní účet Koloběhu života. Jen díky vám, vaší štědrosti a vědomí, že si musíme navzájem pomáhat, jsme mohli nyní zakoupit tento koncentrátor kyslíku.

Pokud vám to dává smysl, a my věříme, že velký, a můžete-li, přispějte na číslo účtu 5382824349/0800, ať můžeme koupit další kus pro lidi, kteří na to čekají jako na spásu.

Děkujeme.

Za Nadační fond Koloběh života

Silvie Serbousková, Radka Nepustilová, Pavel Novák