Někdy se stane, že se vám život otočí zničehonic vzhůru nohama. Stalo se tak i manželům Ivě a Liborovi z Jamného nad Orlicí, když v lednu letošního roku paní Ivě našli nádor. Okamžitě musela opustit svoji živnost, kterou provozovala dvacet let, zůstat doma a zahájit léčbu chemoterapií a ozařováním. Začalo složité období, nejen psychicky, ale také organizačně, protože bylo třeba Ivu vozit každý den z Jamného do Hradce Králové na ozařování, případně i do Rychnova na další procedury. Každý den tedy manžel Libor svoji ženu vozil na ošetření.

Jako by ale jedna těžká zkouška nestačila, stalo se, že Libor dostal na velikonoční pondělí rozsáhlý infarkt. Nemohl se ženou jezdit a vypadalo to, že bude muset i on svoji živnost pověsit na hřebík. Pro dcery bylo velmi složité maminku každý den vozit. Jedna byla ve vysokém stupni těhotenství, druhá s malým miminkem. V tu dobu jsme se o těžké situaci Ivy a Libora dozvěděli od kamarádky Evži my v Koloběhu života a nabídli jsme pomoc. Bylo potřeba jednak zajistit dopravu Ivy na ošetření a pak také rychle nějak řešit živnost pana Libora, aby ji nemusel „pověsit na hřebík“. Poté, co paní Iva musela svoji živnost ukončit, ta Liborova zůstala zdrojem už tak velmi omezených příjmů.

Manželé pomoc k naší radosti přijali. Hned jsme zveřejnili výzvu, že se do dílny pana Libora přijme brigádník. V podstatě obratem se ozval pán z Lichkova, který v té složité situaci pomohl. Začali jsme se domlouvat na dopravě Ivy. Někdy dcery, někdy sousedé, někdy my z Koloběhu. Nutno říci, že nakonec jsme vezli paní Ivu jen několikrát, nebyla to zas až tak velká pomoc, jak jsme zpočátku plánovali. Pomáhali totiž hodně kamarádi a sousedé. Nabídka pomoci přišla také od vedení vodáren v Jablonném, kde Libor pracuje.

My jsme navíc jednorázově přispěli rodině finančním příspěvkem na benzín. Náklady s ježděním byly opravdu velké a v době, kdy podnikání nefungovalo ze zdravotních důvodů ani jednomu, byla každá koruna dobrá.

Když jsme asi před týdnem s Ivanou a Liborem mluvili, slyšeli jsme, že všichni pomáhají stále. To je skvělé zjištění. Tak to má být. Lidé spolu mají být nejen v dobrém, ale také ve chvílích, kdy zrovna „není do zpěvu“. Za to velký dík. Děkujeme všem, kdo vyslyšeli výzvu a přispěchali s nabídkou pomoci prostřednictvím Koloběhu života. Děkujeme i dárcům, kteří Koloběhu přispívají finančně. A děkujeme moc vedení vodáren i lidem v okolí Ivy a Libora kteří se jim stále snaží jakkoliv zjednodušit a zpříjemnit jejich situaci. Iva je po operaci a její stav se výrazně lepší. Libor sice není ještě ve své původní kondici, ale také už zase srší energií a humorem. Je vidět, jak se ti dva mají rádi a jak se opírá jeden o druhého. Přejeme, ať už je jen dobře a brzy jsou zase fit a mohou bez omezení užívat společného života.

Ten příběh vám vyprávíme proto, abyste věděli, že i takovou pomoc umíme v Koloběhu života nabídnout. Moc si přejeme, aby se podobné případy nestávaly, ale pokud se přece jen někdo do obdobné situace dostanete, nebo o ní budete vědět v sousedství, neváhejte a dejte nám vědět. Nebuďte v tom sami. Nejste v tom sami. Rádi pomůžeme. Pomáhejme si!